Találtam ezt azt igen jónak tűnő receptet, valamint padlizsán is volt itthon elég, gondoltam, végre megcsinálom. Annyit sajnos kénytelen voltam változtatni, hogy az eredeti recept zellerét lestyánnal helyettesítettem. Egyrészt azért, mert elég hasonló az ízük, másrészt mert nem volt itthon zeller. És hogy mitől izraeli? Hát arra nem sikerült rájönnöm.
Még egy érdekesség egyébként, hogy ritkán főzök olyat, ami nekem nem ízlik. Ha van ilyen, azt nem is nagyon osztanám meg másokkal, ám mivel helyettem Dave befalta az egész elkészült adagot, ezért arra jutottam, hogy a hiba talán nem a recepttel van, hanem velem. És amíg még csak mondjuk padlizsánkrémlevest követel rajtam gomba helyett, addig nincs is baj.
Elkészítés (4 adag)
1 kg padlizsán
1 vöröshagyma
fél szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
negyed gumó zeller (vagy ugye lestyán)
1,5 l húsalaplé vagy zöldségalaplé (vagy ennek megfelelő mennyiségű leveskockás verzió)
só, bors, kakukkfű
A padlizsánok tetejét megszurkáljuk villával, betoljuk őket a sütőbe, és addig sütjük, míg a zöldségek össze nem asznak, meg nem puhulnak, és elég szenes nem lesz a héjuk. Ekkor kivesszük, saját érdekünkben megvárjuk, míg kezelhető hőmérsékletűre hűlnek, és meghámozzuk őket. A sütés jó 45 percig is eltarthat.
A felvágott hagymákat kis olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a kockázott répát (és zellert). Addig pirítjuk együtt ezeket, míg picit nem kezd karamellizálódni a répa. Ezt onnan fogjuk tudni, hogy enyhén édeskés illata lesz. Ekkor hozzáadjuk a megsült padlizsán húsát, felöntjük az alaplével, és ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel. Addig főzzük tovább a levest, amíg meg nem puhul rendesen minden zöldség. Akkor összeturmixoljuk, tálaláskor megszórjuk egy kis petrezselyemmel, vagy pirított fenyőmaggal.