Az az érdekes ebben a csokitortában, hogy egyáltalán nem kell bele sem liszt, sem semmilyen lisztpótlék. Akinek itt elkezdene csillogni a szeme, hogy végre egy viszonylag kalóriaszegény csokitorta receptet olvashat, azt hamar ki kell ábrándítanom, mert vajból, cukorból és tojásból viszont nem keveset kell használni. Na meg ugye csokoládéból.
Elkészítés
- 25 dkg étcsokoládé
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 6 tojás (ebből két sárgája meg fog maradni)
- 50 dkg szeder (vagy málna, eper stb), cukor ízlés szerint, fél citrom leve
A csokit és a margarint feldaraboljuk és vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk. Ha már nincsenek benne darabok, levesszük a gőzről és hagyjuk kihűlni. Közben a cukrot egy egész tojással és 3 tojássárgával habosra keverjük és ha kihűlt a csokis vaj, azt is jól összekeverjük. 5 tojás fehérjét egy kis csipetke sóval felverünk és nagyon óvatosan azt is hozzáadjuk a tésztához.
Sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát és beleöntjük a masszát. A sütőben közepes lángon sütjük kb 30 percig. Ellenőrizzük közben késsel, hogy hogy áll a tészta, de ne várjuk meg, amíg semmi sem marad a késen, mert akkor már biztosan szétégett az egész. A lényeg, hogy már ne legyen folyós a tészta, de még teljesen kemény sem, mert hűlés közben éri majd el a végleges állapotát. Ha kész, hagyjuk a kikapcsolt sütőben és nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni, hogy ne essen össze a tészta.
Az öntethez tegyük a szedret egy mixerbe, facsarjuk rá egy fél citrom levét és ízesítsük annyi cukorral, amennyire édesen szeretjük. Érdemes nem túl sokat cukrozni, mert a csokitorta önmagában is elég édes, a savanyú gyümölccsel ezt lehet kicsit ellensúlyozni a cukorsokk elkerülése érdekében. A szedret picit turmixoljuk csak meg, hogy legyen egy kicsit krémes, de még sok egész bogyó is maradjon. Ha kihűlt a torta, az öntettel tálaljuk. Tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy az öntet helyett/mellett gyümölcsfagyival is érdemes kipróbálni!