Vagy lencsés marharagu, megközelítés kérdése. De végülis lencsefőzelék is lehet. Attól lesz érdekes ez az étel, ha több, különféle lencsét használunk, nem csak a szokásos barnát. Érdemes körülnézni érte kicsit jobban, de azért szoktam látni normális bolt kínálatában is választékot. Én most ehhez a kis keleti boltomban (Király utcai villamos megálló) szereztem be a lencséket, simát, vöröslencsét meg valami harmadikat, ami sárga és nem emlékszem a nevére, de lencse és nagyon finom. És tényleg mindegyiknek más az íze, együtt pedig egészen csámm.
Elkészítés (4 főre)
- 60-70 dkg marhahús (pl comb, bár bélszínnel nyilván finomabb)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 konzervnyi paradicsom a leve nélkül
- 3 marhahúslé (nekem sajnos nem volt lehetőségem ilyesmit készíteni, ezért egy leveskockát dobtam 3 dl forró vízbe és azzal pótoltam)
- 1 ek római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 30 dkg vegyes lencse (most 10-10 dkg-t használtam mindegyik fajtából, ezekre az arányokra vonatkoznak a fűszerezések)
- 3 babérlevél
- 1 nagy hagyma
- 7 tk cukor
- 2 ek balzsamecet
- fél citrom leve
A különböző lencséket külön tálban áztassuk be jó sok vízbe pár órára, hogy jól megszívják magukat.
A húst jól lezsírozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben forró olajon megpirítjuk kicsit a nagyon apróra vágott fokhagymát, aztán rádobjuk a húst és pár percig sütjük, amíg barna nem lesz az egész. Közben fűszerezzük római köménnyel és korianderrel. Ha barna már a hús pár perc után, akkor ráöntjük a marhahúslevet és abban, fedő alatt addig pároljuk a húst, amíg teljesen meg nem puhul. Ez elég sokáig tart, várjuk ki, ha nem akarunk cipőtalpat rágcsálni, vagy szórjuk meg egy kis szórabikarbónával, attól könnyebben puhul a hús.
Közben a beáztatott lencséket megmossuk és továbbra is külön-külön feltesszük főni. Mindegyik adagba teszünk egy harmad hagymát, egy babérlevelet, 2 teáskanálnyi cukrot és sót. Azért kell egyébként külön főzni őket, mert nem ugyanannyi idő alatt puhulnak meg, akár nagy eltérések is lehetnek. Ha viszont már majdnem teljesen puha a lencse, akkor vegyük le a tűzről, halásszuk ki belőle a hagymát és a babérleveleket.
Ha a hús puha, keverjük hozzá az apróra vágott paradicsomokat (a konzerv levét ne, különben túl leveses lesz!) és a lencséket, és még pár perc alatt főzzük össze, hogy ez utóbbiak is megpuhuljanak. A lencsék egyébként nagy eséllyel szét fognak mászni, de legalább nem kell sűríteni a ragut. Közben egy külön edénykében keverjünk össze egy tk-nyi cukrot két ek balzsamecettel és egy fél citrom levével, addig kevergessük, amíg felolvad a cukor. Ha készen van a serpenyőben minden, akkor keverjük hozzá az öntetet, majd az egészet tálaljuk ízlésesen (hajrá!), akár petrezselyemmel vagy zöld korianderrel.