Friss topikok

  • guillot: CSÁMM! (2012.03.13. 16:08) Almás fácánsült
  • Cinnadratta: @kozveszelytelen: Igen, az aszalt gyümölcsöktől kicsit Sangriásabb lesz, azt is nagyon szeretem :) (2012.02.06. 22:56) Forralt bor

Címkék

alma (5) arab (1) avokádó (2) bab (2) bárány (1) bor (3) borsó (1) brokkoli (1) chutney (3) csicseriborsó (2) csili (1) csirke (3) csoki (4) cukkini (2) curry (3) desszert (12) dió (3) eper (2) erdélyi (1) fácán (1) fasírt (2) fokhagyma (1) francia (3) garnéla (1) hagyma (1) hal (2) húsvét (1) indiai (2) ital (1) izraeli (3) joghurt (1) kakukkfű (4) kecske (1) keksz (1) kenyér (2) kókusztej (2) krém (9) krumpli (1) kuglóf (1) kukorica (1) lazac (1) lekvár (1) lencse (3) leves (10) lilahagyma (2) máj (3) mák (1) maláj (1) málna (1) mandula (6) marha (4) mártogatós (9) meggy (1) menta (1) mexikói (1) mogyoró (2) muffin (1) narancs (3) német (1) nyúl (2) olasz (3) olíva (4) örmény (1) padlizsán (4) palacsinta (2) paprika (2) paradicsom (4) piskóta (1) pörkölt (1) portugál (1) puding (2) pulyka (1) quiche (1) rakott (1) répa (2) sajt (4) saláta (3) sós nasi (3) spárga (1) spenót (3) sütőtök (3) szardínia (1) szarvasgomba (1) szeder (1) szerecsendió (1) szezámmag (2) szilva (1) szójaszósz (1) tahini (1) túró (3) vadhús (1) zeller (1) Címkefelhő

Vagy lencsés marharagu, megközelítés kérdése. De végülis lencsefőzelék is lehet. Attól lesz érdekes ez az étel, ha több, különféle lencsét használunk, nem csak a szokásos barnát. Érdemes körülnézni érte kicsit jobban, de azért szoktam látni normális bolt kínálatában is választékot. Én most ehhez a kis keleti boltomban (Király utcai villamos megálló) szereztem be a lencséket, simát, vöröslencsét meg valami harmadikat, ami sárga és nem emlékszem a nevére, de lencse és nagyon finom. És tényleg mindegyiknek más az íze, együtt pedig egészen csámm.

Elkészítés (4 főre)

  • 60-70 dkg marhahús (pl comb, bár bélszínnel nyilván finomabb)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 konzervnyi paradicsom a leve nélkül
  • 3 marhahúslé (nekem sajnos nem volt lehetőségem ilyesmit készíteni, ezért egy leveskockát dobtam 3 dl forró vízbe és azzal pótoltam)
  • 1 ek római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 30 dkg vegyes lencse (most 10-10 dkg-t használtam mindegyik fajtából, ezekre az arányokra vonatkoznak a fűszerezések)
  • 3 babérlevél
  • 1 nagy hagyma
  • 7 tk cukor
  • 2 ek balzsamecet
  • fél citrom leve

A különböző lencséket külön tálban áztassuk be jó sok vízbe pár órára, hogy jól megszívják magukat.

A húst jól lezsírozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben forró olajon megpirítjuk kicsit a nagyon apróra vágott fokhagymát, aztán rádobjuk a húst és pár percig sütjük, amíg barna nem lesz az egész. Közben fűszerezzük római köménnyel és korianderrel. Ha barna már a hús pár perc után, akkor ráöntjük a marhahúslevet és abban, fedő alatt addig pároljuk a húst, amíg teljesen meg nem puhul. Ez elég sokáig tart, várjuk ki, ha nem akarunk cipőtalpat rágcsálni, vagy szórjuk meg egy kis szórabikarbónával, attól könnyebben puhul a hús.

Közben a beáztatott lencséket megmossuk és továbbra is külön-külön feltesszük főni. Mindegyik adagba teszünk egy harmad hagymát, egy babérlevelet, 2 teáskanálnyi cukrot és sót. Azért kell egyébként külön főzni őket, mert nem ugyanannyi idő alatt puhulnak meg, akár nagy eltérések is lehetnek. Ha viszont már majdnem teljesen puha a lencse, akkor vegyük le a tűzről, halásszuk ki belőle a hagymát és a babérleveleket.

Ha a hús puha, keverjük hozzá az apróra vágott paradicsomokat (a konzerv levét ne, különben túl leveses lesz!) és a lencséket, és még pár perc alatt főzzük össze, hogy ez utóbbiak is megpuhuljanak. A lencsék egyébként nagy eséllyel szét fognak mászni, de legalább nem kell sűríteni a ragut. Közben egy külön edénykében keverjünk össze egy tk-nyi cukrot két ek balzsamecettel és egy fél citrom levével, addig kevergessük, amíg felolvad a cukor. Ha készen van a serpenyőben minden, akkor keverjük hozzá az öntetet, majd az egészet tálaljuk ízlésesen (hajrá!), akár petrezselyemmel vagy zöld korianderrel.

Címkék: lencse marha

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csamm.blog.hu/api/trackback/id/tr134361827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása