Ez a keksz nem tartalmaz lisztet, ennek ellenére nem egy kifejezetten könnyű étel. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy sör- és borkorcsolyának is kitűnő.
Elkészítés (kb 20 db)
- 10 dkg őrölt mandula
- 20 dkg őrölt dió
- 1 nagy csipet só
- 1 ek morzsolt rozmaring
- 2 tojás
- 4-5 ek fűszeres olaj a fokhagymakrémből
fokhagymakrémhez
- 2 nagy fej fokhagyma, pucolva
- 1 citrom
- 1 ek babérlevélpor (vagy 2 teljes levél)
- 2 ek morzsolt kakukkfű
- só
- olívaolaj
Melegítsük elő a sütőt kis lángon, ez fog végig kelleni.
A megpucolt fokhagymagerezdeket tegyük egy sütésálló tálba (én jénait használtam), adjuk hozzá a fűszereket, valamint a felszeletelt citromot. A sóval óvatosan bánjunk, érdemes inkább utólag javítani vele. Öntsük le a fűszeres fokhagymát annyi olajjal, hogy éppen ellepje, keverjük össze, tegyünk rá fedőt és tegyük a sütőbe 35 percre. A fokhagymának teljesen meg kell puhulnia az olajban, de nem szabad elégnie. Ha kész, vegyük ki a citrom és babérlevél darabokat és hagyjuk kihűlni.
Közben a keksz hozzávalóit a fent megadott sorrendben keverjük össze. A fokhagymából az olajat csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt valamelyest. Addig keverjük hozzá kanalanként, amíg még rendesen el tudjuk oszlatni az olajat, tehát amennyit felvesz. Ez kb 4-5 evőkanálnyi lesz. A sült fűszereket is felhasználhatjuk, de abból ne túl sokat tegyünk a tésztába. Evőkanállal adagoljunk halmocskákat egy sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsuk is ki kb 1 cm vastagságúra. Toljuk be a sütőbe és süssük kb 12-15 percig. Ha kész, tegyük szalvétára, ami kicsit felitatja a tészta olajtartalmát.
Ha kihűlt az olajos fokhagyma, a gerezdeket némi fűszerrel tegyük egy mixerbe és krémesítsük. Ici-pici olajat is tehetünk hozzá, de a sült fűszereket óvatosan, nehogy keserű legyen a krém tőlük. Inkább utólag adjunk hozzá még egy kis kakukkfüvet. Közben kóstoljuk és sózzuk tovább, ha szükséges.
Tálalás előtt várjuk meg, míg a keksz és a krém is teljesen kihűl, különben nagyon meg tudja feküdni a gyomrunkat. Vékony réteg krémet kenjünk a kekszekre és már lehet is enni!