Friss topikok

  • guillot: CSÁMM! (2012.03.13. 16:08) Almás fácánsült
  • Cinnadratta: @kozveszelytelen: Igen, az aszalt gyümölcsöktől kicsit Sangriásabb lesz, azt is nagyon szeretem :) (2012.02.06. 22:56) Forralt bor

Címkék

alma (5) arab (1) avokádó (2) bab (2) bárány (1) bor (3) borsó (1) brokkoli (1) chutney (3) csicseriborsó (2) csili (1) csirke (3) csoki (4) cukkini (2) curry (3) desszert (12) dió (3) eper (2) erdélyi (1) fácán (1) fasírt (2) fokhagyma (1) francia (3) garnéla (1) hagyma (1) hal (2) húsvét (1) indiai (2) ital (1) izraeli (3) joghurt (1) kakukkfű (4) kecske (1) keksz (1) kenyér (2) kókusztej (2) krém (9) krumpli (1) kuglóf (1) kukorica (1) lazac (1) lekvár (1) lencse (3) leves (10) lilahagyma (2) máj (3) mák (1) maláj (1) málna (1) mandula (6) marha (4) mártogatós (9) meggy (1) menta (1) mexikói (1) mogyoró (2) muffin (1) narancs (3) német (1) nyúl (2) olasz (3) olíva (4) örmény (1) padlizsán (4) palacsinta (2) paprika (2) paradicsom (4) piskóta (1) pörkölt (1) portugál (1) puding (2) pulyka (1) quiche (1) rakott (1) répa (2) sajt (4) saláta (3) sós nasi (3) spárga (1) spenót (3) sütőtök (3) szardínia (1) szarvasgomba (1) szeder (1) szerecsendió (1) szezámmag (2) szilva (1) szójaszósz (1) tahini (1) túró (3) vadhús (1) zeller (1) Címkefelhő

Ez a keksz nem tartalmaz lisztet, ennek ellenére nem egy kifejezetten könnyű étel. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy sör- és borkorcsolyának is kitűnő.

Elkészítés (kb 20 db)

  • 10 dkg őrölt mandula
  • 20 dkg őrölt dió
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek morzsolt rozmaring
  • 2 tojás
  • 4-5 ek fűszeres olaj a fokhagymakrémből

fokhagymakrémhez

  • 2 nagy fej fokhagyma, pucolva
  • 1 citrom
  • 1 ek babérlevélpor (vagy 2 teljes levél)
  • 2 ek morzsolt kakukkfű
  • olívaolaj

Melegítsük elő a sütőt kis lángon, ez fog végig kelleni.

A megpucolt fokhagymagerezdeket tegyük egy sütésálló tálba (én jénait használtam), adjuk hozzá a fűszereket, valamint a felszeletelt citromot. A sóval óvatosan bánjunk, érdemes inkább utólag javítani vele. Öntsük le a fűszeres fokhagymát annyi olajjal, hogy éppen ellepje, keverjük össze, tegyünk rá fedőt és tegyük a sütőbe 35 percre. A fokhagymának teljesen meg kell puhulnia az olajban, de nem szabad elégnie. Ha kész, vegyük ki a citrom és babérlevél darabokat és hagyjuk kihűlni.

Közben a keksz hozzávalóit a fent megadott sorrendben keverjük össze. A fokhagymából az olajat csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt valamelyest. Addig keverjük hozzá kanalanként, amíg még rendesen el tudjuk oszlatni az olajat, tehát amennyit felvesz. Ez kb 4-5 evőkanálnyi lesz. A sült fűszereket is felhasználhatjuk, de abból ne túl sokat tegyünk a tésztába. Evőkanállal adagoljunk halmocskákat egy sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsuk is ki kb 1 cm vastagságúra. Toljuk be a sütőbe és süssük kb 12-15 percig. Ha kész, tegyük szalvétára, ami kicsit felitatja a tészta olajtartalmát.

Ha kihűlt az olajos fokhagyma, a gerezdeket némi fűszerrel tegyük egy mixerbe és krémesítsük. Ici-pici olajat is tehetünk hozzá, de a sült fűszereket óvatosan, nehogy keserű legyen a krém tőlük. Inkább utólag adjunk hozzá még egy kis kakukkfüvet. Közben kóstoljuk és sózzuk tovább, ha szükséges.

Tálalás előtt várjuk meg, míg a keksz és a krém is teljesen kihűl, különben nagyon meg tudja feküdni a gyomrunkat. Vékony réteg krémet kenjünk a kekszekre és már lehet is enni!

Címkék: dió mandula fokhagyma sós nasi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csamm.blog.hu/api/trackback/id/tr784225180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása