Friss eperből a legfinomabb, érdemes belőle eltenni télire is. De ha ez nem történt meg, akkor végülis mirelit eperből is meg lehet csinálni. Ez az adag most frissen készült, egy ebédhez, kacsamell mellé. Nagyon ritkán szeretem, ha a hús mellé édeset adnak, ez most egy ilyen alkalom volt.
Elkészítés (2 főre)
- 15 dkg nagyon apróra vágott eper
- só, bors
- 1 ek balzsamecet
Az epret felteszük egy edénykében főni, közben pedig gyakran kevergetjük, hogy ne égjen oda. Hozzáadjuk a balzsamecetet, ettől a kevergetés közben jobban pépesedik, ami sokkal jobbá teszi a chutneyt. Ha nagyobb adagot csinálunk, persze turmixolással is ki lehet váltani a nagyon apróra vagdosást (az ecetet nem), de kis adagnál szerintem nem éri meg. Óvatosan sózzuk és borsozzuk a pépet, és pár perc forralás után, ha elnyerte a nekünk tetsző állagot (tehát ne legyen folyékony), már kész is van.
Ha el akarjuk tenni, akkor még forrón töltsük nagyon alaposan elmosott üvegekbe, celofánozzuk le, és mehet a dunsztba pár napra. Ha viszont azonnali felhasználásra szánjuk, akkor tegyük kicsit a hűtőbe, hogy lehűljön, így jobban kijönnek az ízek. Azért is kell a chutneykat óvatosan fűszerezni főzés közben, mert a legtöbb fűszert nem érezzük igazán, csak ha már legalább szobahőmérsékletűre hűlt. A sót lehet érezni, azt beállíthatjuk még a főzés alatt, de inkább kevésbé érezzük pont jónak azt is, csak a biztonság kedvéért.
Mint már elmítettem, húsokkal kiváló, de sós kekszet is lehet bele mártogatni.