Igencsak sokoldalú étel, nem véletlenül az egyik alapja az összes közel-keleti könyhának. Magában is lehet enni kenyérre kenve, mindenféle zöldségekkel, de salátákba keverve is jó.
Elkészítés
- 25 dkg csicseriborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk őrölt csili
- fél citrom leve
- 5-6 ek tahini (szezámmagkrém, keleti boltokban lehet kapni, de házilag is könnyen elkészíthető)
- olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
A csicseriborsót beáztatjuk egy napra, közben néha lecserélve a vizet.
A fokhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, ráöntjük a lecsepegtetett csicseriborsót és kevergetve pirítjuk 1-2 percig, aztán felöntjük bőven vízzel. Addig főzzük, amíg meg nem puhul és kicsit szét nem mászik a cs.borsó, ez kb másfél óra. Leöntjük róla a főzővíz nagyrészét és összeturmixoljuk. Lehet teljesen krémesre, de nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok is.
A pépet ízesítjük a fűszerekkel és folyamatosan keverve ízlés szerint olívaolajjal és vízzel öntjük fel, amíg el nem érjük a kívánt folyósságot.
Szerintem a legfinomabb pitakenyérrel és fekete olívával.