Friss topikok

  • guillot: CSÁMM! (2012.03.13. 16:08) Almás fácánsült
  • Cinnadratta: @kozveszelytelen: Igen, az aszalt gyümölcsöktől kicsit Sangriásabb lesz, azt is nagyon szeretem :) (2012.02.06. 22:56) Forralt bor

Címkék

alma (5) arab (1) avokádó (2) bab (2) bárány (1) bor (3) borsó (1) brokkoli (1) chutney (3) csicseriborsó (2) csili (1) csirke (3) csoki (4) cukkini (2) curry (3) desszert (12) dió (3) eper (2) erdélyi (1) fácán (1) fasírt (2) fokhagyma (1) francia (3) garnéla (1) hagyma (1) hal (2) húsvét (1) indiai (2) ital (1) izraeli (3) joghurt (1) kakukkfű (4) kecske (1) keksz (1) kenyér (2) kókusztej (2) krém (9) krumpli (1) kuglóf (1) kukorica (1) lazac (1) lekvár (1) lencse (3) leves (10) lilahagyma (2) máj (3) mák (1) maláj (1) málna (1) mandula (6) marha (4) mártogatós (9) meggy (1) menta (1) mexikói (1) mogyoró (2) muffin (1) narancs (3) német (1) nyúl (2) olasz (3) olíva (4) örmény (1) padlizsán (4) palacsinta (2) paprika (2) paradicsom (4) piskóta (1) pörkölt (1) portugál (1) puding (2) pulyka (1) quiche (1) rakott (1) répa (2) sajt (4) saláta (3) sós nasi (3) spárga (1) spenót (3) sütőtök (3) szardínia (1) szarvasgomba (1) szeder (1) szerecsendió (1) szezámmag (2) szilva (1) szójaszósz (1) tahini (1) túró (3) vadhús (1) zeller (1) Címkefelhő

Nem nehéz elkészíteni ezt a spentóttortát, vagy spenótos lepényt, de az tény, hogy sokáig tart. Ideális vacsorára szerintem, vagy ebédre magunkkal vinni dobozban, de arra nem alkalmas, hogy csak gyorsan összedobjunk valamit.

Elkészítés (4 adag)

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 13 dkg vaj
  • 2 ek tejföl
  • 10 g élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kk cukor

töltelék:

  • 50 dkg friss spenót
  • 25 dkg túró (lehet fetasajttal is helyettesíteni)
  • 1 tojás
  • 1 közepes fej hagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • 10 dkg reszelt sajt
  • (bacon opcionális)

Először a tésztát csináljuk meg, ehhez elmorzsoljuk a kezünkkel a lisztet és a vajat kezdetnek. Utána hozzáadjuk a többi hozzávalót is, az élesztőt szintén elmorzsolva. Összegyúrjuk egy rugalmas, se nem folyékony, se nem túl kemény tésztává, a megfelelő állaghoz keményíteni plusz liszttel, puhítani plusz tejföllel lehet. Ha jól összegyúrtuk, tegyük félre egy tiszta konyharuhával letakarva, és hagyjuk kelni 1 órát. Tegyük szobahőmérsékletre, vagy picit melegebbre, de közvetlenül radiátor mellé pl ne. (Hűtőbe meg mégaztán ne, mert soa nem kel meg.)

Közben meg lehet csinálni a tölteléket. Az apróra vágott hagymát egy kis olajon vagy vajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a friss, megtisztított és megmosott spentótot. Ha nem áll ilyen rendelkezésünkre, akkor lehet mirelitet is használni. Abból is van krémes és szálas, mindkettő jó, állagban fog különbözni a vége. Friss spenótbl viszont a legjobb az íze.

Megfőzzük a spenótot és a hagymát fedő alatt, addig, amíg teljesen össze nem fonnyadt az összes levél. Néha keverjük meg, ez összesen kb 10 perc. A mirelithez elég pár perc, amíg megfő. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk, majd keverjük bele a túrót és a reszelt sajt egy részét. Ha jól összekevertük, akkor a tojás is mehet bele, de azt már a tűzről levéve tegyük, és jobb, ha előtte elkeverjük a tojást, hogy biztosan ne kapjunk rántottát krém helyett.

Ha megkelt a tészta, béleljünk ki vele egy kivajazott tepsit, és tegyük bele a tölteléket is, majd szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Opcionálisan lehet a töltelékbe keverni megsült szalonnát, vagy egyszerűen tegyünk a tortánk tetejére bacon szeleteket. Ahogy sülni fog, a bacon szeletek rendesen össze fognak ugrani, ezzel számoljuk.

Előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb 1 órát. Kevert salátával tálaltam ezúttal, de sonkával vagy magában is lehet.

Címkék: spenót túró

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csamm.blog.hu/api/trackback/id/tr714658808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása