Természetesen ez a leves bármilyen lencsével működik, de a currys íz szerintem a legjobban a vöröshöz illik. Egyébként ez sokkal hamarabb meg is puhul, nem is muszáj beáztatni előtte.
A leves nagyon gyorsan és könnyen megvan, és lehet vele akár villogni is, mert különleges íze van.
Elkészítés
- 1 közepes fej hagyma
- thai currypaszta (ázsiai boltokban lehet kapni, ha mégsem kapunk, sima currypor is jó)
- 500 g vöröslencse
- 1 konzervnyi kókusztej (200 ml)
- balzsamecet
Az apróra vágott hagymát kis olajon megpirítjuk és belekeverjük a currypasztát. Mindegy, hogy zöldet, sárgát vagy vöröset használunk, attól függ, hogy szeretjük-e az erőset vagy sem (a vörös a legerősebb). Ajánlom, hogy először 1-2 evőkanálnyit keverjünk bele a hagymába, aztán később még lehet tovább ízesíteni, ha kell.
Adjuk hozzá a currys hagymához a megmosott lencsét és 1-2 percig pirítsuk tovább, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel. Ha forr, adjunk hozzá két leveskockát, ha pedig megpuhult a lencse, akkor óvatosan turmixoljuk le az egészet, amíg teljesen krémes nem lesz. Ekkor keverjük bele a kókusztejet, ami persze helyettesíthető sima főzőtejszínnel is, csak akkor nem lehet a levessel annyira villogni. Még egy forralás és kész is, illetve most lehet még adagolni a currypasztát, ha nem volt elég.
Tálaláskor opcionálisan csepegtethetünk a leves tetejére egy pár csepp balzsamecetet.