Dave imádja a hortobágyi palacsintát, minden alkalmat megragad arra, hogy ezt ehessen. A múltkor pl, mikor megtudta, hogy nem mentünk el Anyáék egy bulijába, ahol pedig ez volt a menü, rendesen meg is sértődött. Úgyhogy kénytelen voltam kiengesztelni egy kis Valentin-napi hortobágyival. Az elképzelésekkel ellentétben pedig jelentem, hogy egy ennyire tradicionális magyar étel is lehet glamúros, ha egy kis vörös rózsával nyálasítjuk :)
Az étel elkészítése nem különlegesen bonyolult, arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy cserébe sokáig tart. Én mondjuk elszöttyögtem vele, mert volt időm, de szerintem ha valaki kifejezetten siet, sem nagyon lehet másfél óra alatt megúszni.
Elkészítés
palacsinta (10 db)
- 20 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 dl víz vagy szóda
- 2 tojás
- csipet só
- 3/4 dl étolaj
pörkölt (6 db palacsintához)
- 6 csirke felsőcomb (vagy bármilyen más hús, amiből pörköltet szokás csinálni) (vagy gomba, de azt nagyon utálom)
- 1 vöröshagyma pépesítve
- pirospaprika
- 2,5 dl tejföl
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom (vagy 2 hámozott paradicsom, de akkor nagyon finomra vágva)
- 1 kk liszt
A palacsintatésztát összekeverjük az olaj kivételével minden egyéb hozzávalóból. Addig keverjük habverővel, amíg csomómentes nem lesz, akkor belekeverjük az olajat is. Ha megvan, tegyük félre 1-2 órára, hogy meg tudjon dagadni a liszt. Így finomabb lesz.
A hagymapépet kis olajon átforgatjuk, majd hozzáadjuk a lebőrözött és lezsírozott, valamint besózott csirkecombokat. Közepes lángon kb 5-10 percig sütjük, amíg fehér nem lesz a hús. Ekkor levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, belekeverünk 2-3 ek tejfölt és a paradicsomot. Visszatesszük a tűzre, fedőt teszünk a serpenyőre, és gyakran ellenőrizve, hogy nehogy odaégjen, addig sütjük, amíg a hús el nem kezd elválni a csonttól. Akkor ugyanis kész a pörkölt (csirkepaprikás). Szedjük ki a szaftból a húsokat és tegyük félre, amíg ki nem hűlnek.
A palacsintatésztát felkavarjuk és a szokásos módon palacsintákat sütünk. Mivel ebben a tésztában sok az olaj, ezért a palacsintasütőt elég csak az első előtt picit kivajazni, a többi alá nem kell semmi, ha nem égettük oda egyiket sem. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl keményre a palacsintákat, mert akkor nehezebb lesz belehajtogatni a tölteléket.
Ha kihűlt a csirke, akkor csontozzuk ki és vagdossuk a húst kicsire. A megmaradt szaftba belekeverünk 2dl tejfölt és 1 kiskanál lisztet és egyet rottyantunk rajta kis lángon. A kész szószból 1-2 evőkanállal belekeverünk az apróra vágott csirkébe.
A palacsintákat megtöltjük a hússal és belerakjuk egy tálba. A szósszal leöntjük és betoljuk a sütőbe. Nem kell sütni, inkább csak az átmelegítés a cél, ezért 15-20 percnél tovább ne hagyjuk bent. Tejföllel tálalhatjuk.