Friss topikok

  • guillot: CSÁMM! (2012.03.13. 16:08) Almás fácánsült
  • Cinnadratta: @kozveszelytelen: Igen, az aszalt gyümölcsöktől kicsit Sangriásabb lesz, azt is nagyon szeretem :) (2012.02.06. 22:56) Forralt bor

Címkék

alma (5) arab (1) avokádó (2) bab (2) bárány (1) bor (3) borsó (1) brokkoli (1) chutney (3) csicseriborsó (2) csili (1) csirke (3) csoki (4) cukkini (2) curry (3) desszert (12) dió (3) eper (2) erdélyi (1) fácán (1) fasírt (2) fokhagyma (1) francia (3) garnéla (1) hagyma (1) hal (2) húsvét (1) indiai (2) ital (1) izraeli (3) joghurt (1) kakukkfű (4) kecske (1) keksz (1) kenyér (2) kókusztej (2) krém (9) krumpli (1) kuglóf (1) kukorica (1) lazac (1) lekvár (1) lencse (3) leves (10) lilahagyma (2) máj (3) mák (1) maláj (1) málna (1) mandula (6) marha (4) mártogatós (9) meggy (1) menta (1) mexikói (1) mogyoró (2) muffin (1) narancs (3) német (1) nyúl (2) olasz (3) olíva (4) örmény (1) padlizsán (4) palacsinta (2) paprika (2) paradicsom (4) piskóta (1) pörkölt (1) portugál (1) puding (2) pulyka (1) quiche (1) rakott (1) répa (2) sajt (4) saláta (3) sós nasi (3) spárga (1) spenót (3) sütőtök (3) szardínia (1) szarvasgomba (1) szeder (1) szerecsendió (1) szezámmag (2) szilva (1) szójaszósz (1) tahini (1) túró (3) vadhús (1) zeller (1) Címkefelhő

Imádom az édes menzás paradicsomlevest, természetesen betűtésztával. Az viszont tény, hogy ez a csemege sok vitamint nem tartalmaz. Ellentétben ezzel a provence-i levessel, ami tele van zöldségekkel. A fűszerezéstől egészen különleges íze van, a répa és a cukkini pedig még rátesz erre egy-egy lapáttal. Egyszóval csámm!

Elkészítés

  • 1 kg érett paradicsom
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 cukkini
  • 2 sárgarépa
  • só, bors ízlés szerint
  • összesen 1 nagy maréknyi bazsalikom, kakukkfű és rozmaring
A paradicsomokat meghámozzuk és a paradicsomlével együtt összefőzzük, aztán átpasszírozzuk. Vagy veszünk a piacon 1.5 liter kész, házi paradicsomlevet :) (Ez különösen hasznos akkor, amikor nincsen szezonja, illetve ha az ember lusta.)
Olívaolajon megpároljuk az apróra vágott vörös- és lilahagymát, kis lángon, gyakori kevergetés közben. Ha már üveges a hagyma, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépákat és a cukkiniket. Jól összekeverjük és fedő alatt pár percig pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és a zúzott fokhagymát. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük. Fedőt teszünk a lábosra, és addig főzzük a levest, amíg a répa is megpuhul.
Közben összevágjuk a megpucolt rozmaringot és a kakukkfüvet, a bazsalikomot pedig apróra tépkedjük. A rozmaringnak nagyon erős az íze, ezért ebből kevesebbet érdemes kicsit használni. A lényeg, hogy a összes zöldfűszer együtt egy jó nagy marék legyen. Ezt csak a végén adjuk hozzá, mikor már megpuhultak a zöldségek. Még pár percig forraljuk utána, és kész is van.
Nem kell összeturmixolni, ettől is különleges a leves. Persze, akit zavarnak a darabkák, bátran mixeljen, de még a zöldfűszerek előtt!
DSC01924kicsi.jpg

Címkék: leves francia répa paradicsom cukkini

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csamm.blog.hu/api/trackback/id/tr714147933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása