Imádom az édes menzás paradicsomlevest, természetesen betűtésztával. Az viszont tény, hogy ez a csemege sok vitamint nem tartalmaz. Ellentétben ezzel a provence-i levessel, ami tele van zöldségekkel. A fűszerezéstől egészen különleges íze van, a répa és a cukkini pedig még rátesz erre egy-egy lapáttal. Egyszóval csámm!
Elkészítés
- 1 kg érett paradicsom
- 2 dl paradicsomlé
- 1 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 cukkini
- 2 sárgarépa
- só, bors ízlés szerint
- összesen 1 nagy maréknyi bazsalikom, kakukkfű és rozmaring
A paradicsomokat meghámozzuk és a paradicsomlével együtt összefőzzük, aztán átpasszírozzuk. Vagy veszünk a piacon 1.5 liter kész, házi paradicsomlevet :) (Ez különösen hasznos akkor, amikor nincsen szezonja, illetve ha az ember lusta.)
Olívaolajon megpároljuk az apróra vágott vörös- és lilahagymát, kis lángon, gyakori kevergetés közben. Ha már üveges a hagyma, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépákat és a cukkiniket. Jól összekeverjük és fedő alatt pár percig pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és a zúzott fokhagymát. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük. Fedőt teszünk a lábosra, és addig főzzük a levest, amíg a répa is megpuhul.
Közben összevágjuk a megpucolt rozmaringot és a kakukkfüvet, a bazsalikomot pedig apróra tépkedjük. A rozmaringnak nagyon erős az íze, ezért ebből kevesebbet érdemes kicsit használni. A lényeg, hogy a összes zöldfűszer együtt egy jó nagy marék legyen. Ezt csak a végén adjuk hozzá, mikor már megpuhultak a zöldségek. Még pár percig forraljuk utána, és kész is van.
Nem kell összeturmixolni, ettől is különleges a leves. Persze, akit zavarnak a darabkák, bátran mixeljen, de még a zöldfűszerek előtt!
