Tisztában vagyok vele, hogy kicsit fellengzősnek tűnik a leves a címe alapján. Simán ki lehet hagyni a szarvasgombát, de ha tehetjük, akkor egy nagyon pici darabot azért szerezzünk be. Alternatívaként lehet szarvasgombás vajat vagy olajat is használni, az egy fokkal olcsóbb.
Elkészítés (2 adag)
- 1 csomag megpucolt spárga (én a fehéret jobban szeretem, azt is használtam, de a zöld is jó)
- 1 nagy ek + 2 tk vaj (lehet szarvasgombás is)
- 1 kis fej hagyma
- 1 leveskocka
- 2 ek vágott mandula
- só, fehérbors
- szarvasgomba
- 1 főzőtejszín
Megpucoljuk a spárgát, a zsenge végeit félretesszük. Az apróra vágott hagymát megpároljuk a nagy evőkanálnyi vajon, hozzáadjuk a darabolt spárgát és a nagyon apróra darabolt szarvasgombát és kicsit pirítgatjuk még vagy egy percig. Felöntjük kétszer annyi vízzel, ha forr, akkor pedig beledobunk egy leveskockát. Ha megpuhult a spárga, turmixoljuk krémesre, adjuk hozzá a tejszínt és még egyet forraljunk rajta.
Közben egy serpenyőben melegítsünk fel 1 kiskanálnyi vajat és azon pirítsuk meg a spárgavégeket. Szedjük ki, a maradék vajon pedig ugyanígy pirítsuk meg a vágott mandulát. Azt inkább csak forgassuk át, nehogy keserűre piruljon.
A levest a pirított mandulával és a spárgavégekkel tálaljuk.