Az ember nem eszik minden nap fácánt, de úgy ítéltem meg, hogy Anya 60. szülinapja nem mindennapi esemény, és mivel én vállaltam a főzést, enyém volt a menü összeállításának joga. Szóval tűvé tettem a várost fácánért, amit a legtriviálisabb helyen, a Vásárcsarnokban kaptam végül. Az alagsorban van három vadhúsokat áruló hentes, érdemes ott körülnézni, mert fantasztikus dolgokat lehet kapni, és egyáltalán nem olyan aranyáron, mint amit várna az ember. A vaddisznópörivel és a vörösboros szarvasraguval még várok egy kicsit, de mindenesetre elérhető közelségbe kerültek :)
Elkészítés
- fácáncomb (1 főre 2-3 darabbal számoljunk, mert nem túl nagyok)
- savanykás alma
- fehérbor
- margarin
- borókabogyó, só, bors
A borókabogyót összetörjük és beletesszük egy nagy tálba, amire rátesszük a megmosott fácáncombokat is, majd az egészet felöntjük annyi fehérborral, hogy ellepje a húst és jól összekeverjük az egészet. 1-2 napig hagyjuk a páclében, közben néha megkeverjük.
Az almákat hámozzuk meg, szeleteljük fel és egy jól kivajazott tepsi aljára rakjuk le őket. Azokra tegyük rá a húst, amit időközben kivettünk a pácléből és megtisztítottunk a borókadarabkáktól. A combokat egymás mellé rakosgassuk le, a tetejüket pedig sózzuk meg. Kicsi vajdarabkákat is tegyünk a combok tetejére, aztán fedjük be még egy réteg almaszelettel. Végül öntsünk rá még fehérbort, kb egy centi vastagon álljon a tepsiben. Az egészet fedjük be alufóliával és tegyük be a sütőbe, ahol süssük nagy lángon kb 40 percet.
Ekkor vegyük ki a tepsit a sütőből és szedjük ki az almákat és egy kis bort (aminek már régen nincs alkoholtartalma!) egy külön tálba. A fácánt még tegyük vissza pár percre a sütőbe, hogy megpiruljon a teteje is.
A puha almát tálalhatjuk a fácán mellé így is, vagy pedig egy kis borral felöntve és tejföllel krémesítve turmixoljuk meg, majd borsozzuk meg kicsit. Köretként krumplipürét készítettem.