Az a jó ebben a receptben, hogy igazából csak akkor lesz indiai ízesítésű, ha nagyon akarjuk. Egyszerűbben szólva a csirkén nem is érződnek durván a különleges fűszerek, a mártogatóssal együtt viszont azonnal Indiában képzelhetjük magunkat. (Persze tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy tévképzet, az indiaiak nyilván megrökönyödnének ezen a borzalmon, amit indiai fűszerezésnek merek nevezni.) A recept alapját Stahl Judittól vettem, de azt kell mondanom, hogy annyira eltértem tőle, hogy az már nem is az a recept. Az ugyanis véleményem szerint ehetetlen volt...
Az alábbi mennyiség ugyan nem kevés, de nálunk pont egy vacsorányi volt elnyammogni rajta kettesben az egyik kedvenc sorozatom új epizódjának megnézése közben. Köret nem volt hozzá, csak a mártogatós. De ez így akkor is két adag.
Elkészítés
- 1 kg csirkeszárny
- 2 ek szilvachutney
- 2 dl joghurt vagy tejföl
- 6 ek olaj
- só
mártogatóshoz:
- 1,5 dl joghurt vagy tejföl
- 1 ek currypor
- 1 kk chilipor (ettől azért elég kellemesen csípős lesz, tehát aki nem szereti, sokkal kevesebbet tegyen bele)
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt kurkuma
- só
- 1 ek majonéz
- 6 gerezd fokhagyma
A joghurtot vagy a tejfölt alaposan összekeverjük a szilvachutneyval (vagy bámilyen más chutneyval tkp), az olajjal és a sóval, majd jól beleforgatjuk a kettévágott csirkeszárnyakat. Kibélelt tepsibe tesszük, hogy jócskán rajta legyen a joghurtos szósz is. Előmelegített sütőben közepesen erős lángon sütjük, 10-15 percig alufóliával letakarva, aztán még kb fél órát anélkül, míg meg nem sül teljesen.
A mártogatóshoz keverjük össze az összes hozzávalót a fokhagyma kivételével. Ez utóbbit pucoljuk meg, csomagoljuk alufóliába, és addig süssük a sütőben, amíg puhára nem párolódik, ez kb 10-15 perc. Akkor zúzzuk össze (turmixgépben a legsimább) és alaposan keverjük hozzá a fűszeres joghurthoz. Tálalás előtt kicsit hagyjuk összeérni az ízeket. Ezt a mártogatóst egyébként nem csak a csirkeszárnyakhoz adhatjuk, hanem akár sima zöldségekkel vagy kenyérrel is finom.