Előzetes félelmeimmel ellentétben, hogy mi szükség van annyi zöldégre a finom husi mellé, Dave egyenesen közölte, hogy ez a vacsora az egyik legjobb, amit valaha főztem. Ez nagy szó, büszke is vagyok rá, pedig annyira szerencsére nem finnyás. De tényleg nagyon különleges lett az összhatás. Könnyed ételnek tűnik, de óvatosan, mert annyira nem az, a csicseriborsó azért jóllakat rendesen. Azért egy normál vacsorának tökéletes.
Elkészítés (2 főre)
- 15 dkg csicseriborsó (legalább jó pár órát vagy egy éjszakát áztassuk be előre)
- 30 dkg hús (én most pulykacombot használtam, az a lényeg, hogy ízesebb és picit zsírosabb legyen, tehát ne csirkemell, de a sertéshús nekem már sok)
- 1 ek szójaszósz
- 1 szál újhagyma
- 1/2 fej hagyma (vörös vagy lila)
- 2 sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 szál kakukkfű
- 1 ek aprított petrezselyem
- koriander, só, bors
- fél citrom leve
A csicseriborsót előző nap beáztatjuk hideg vízbe, néha cseréljük le a vizet frissre.
A húst apró falatkákra vágjuk, egy tálban kis olívaolajat öntünk rá, 1 kanálnyi szójaszószt és kb 1 ek-nyi őrölt koriandert. Jól összekeverjük, hogy eloszoljon a fűszer egyenletesen, és a pácolt húst betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
A csicseriborsóról leöntjük az áztatóvizet és beleöntjük egy fazékba. Annyi friss vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, beletesszük az egyik répát ketté vágva, a fél hagymát és az újhagymát, nagyobb darabokra vágva. A petrezselymet, a kakukkfüvet, a babérlevelet és 1 kiskanálnyi egész borsot beletszünk egy teatojásba, ezt hozzáadjuk a zöldségekhez és megfőzzük az egészet. Addig főzzük, amíg a csicseriborsó roppanósan puhára nem fő, ez kb 40 perc.
Egy serpenyőben melegítsünk fel olívaolajat és adjuk hozzá a nagyon apróra vágott fokhagymát és a teatojásból kivett petrezselymet és kakukkfüvet (csak a leveleket, a szárát dobjuk ki). Ha jó illatosra pirultak, akkor adjuk hozzá a megmaradt nyers és a már megfőtt répát gyufaszálnyi darabokra (vagy julienre, ha jobban tetszik) vágva. Addig pároljuk fedő alatt, amíg picit meg nem puhul a répa, de még legyen roppanós ez is, ne hagyjuk szétfőni. Közben ízesítsük sóval, borssal és egy szórásnyi őrölt korianderrel. Kb 5 perc után adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót és együtt is pároljuk még 1-2 percet. A végén ízesítsük egy fél citrom kifacsart levével.
Közben vegyük ki a bepácolt húst a hűtőből, és úgy, ahogy van, süssük meg egy serpenyőben. Olaj már nem kell alá, viszont most már sózhatjuk. (Pácolás előtt ne, mert könnyen megkeményedik tőle a hús.)
A zöldségeket kervejük össze a hússal, melegen tálaljuk!