Avagy lasagne tészta helyett padlizsánnal. Mikor előadtam Dave-nek az ötletet, hogy mi lesz vacsira, megfenyegetett, hogy pórul járok, ha szar lesz, márpedig szerinte erre nagy az esély, és ő valami finomra vágyik. Evés közben duzzogva bár, de bevallotta, hogy egész jó lett, szerintem is.
Elkészítés (4 adag)
- 2 közepes padlizsán
- 60 dkg darált marhahús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- liszt, tej, olaj, só, bors
Olajon felforrósítunk 2 ek olajat, majd megpirítunk benne annyi lisztet, amit el tudunk kerevni az olajjal. Apránként annyi tejet öntünk hozzá, amennyit a liszt felvesz, közben folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós a szósz. Tehát készítunk egy besamel alapot. Ha már kellemesen folyós a sok tejtől, belekeverjük a darált húst, a zúzott fokhagymát és a sűrített paradicsomot, aztán pedig sóval és borssal ízesítjük. Folyamatosan kevergetjük addig, amíg barna nem lesz a szósz, akkor sült meg a hús.
A padlizsánokat vékonyan meghámozzuk és fél centis szeletekre vágjuk. Egy jénait kivajazunk és az aljára rakosgatjuk a padlizsánszeleteket. Az első réteg után sózzunk, majd adagoljunk rá szószt. Aztán megint jöhet a padlizsán, aztán megint a szósz, ameddig van. A vége szósz legyen és reszeljünk rá sajtot mindenképpen.
Közepes lángon addig süssük, amíg meg nem puhul a padlizsán, fél óra biztosan van.