Gondolom, a finomabb lelkűek már a címtől visszariadnak, valóban, a finnyásoknak nem is fog ez ízleni, mint pl Dave-nek sem. Nem kell erőltetni, pedig szerintem igen jó. Lehet egyébként, hogy magamtól én sem csináltam volna lilahagymás narancssalátát, viszont volt szerencsém már kóstolni ilyet. Májusban voltunk Szicílián, és ott ettem egyszer előételként. Olaszul nem tudok, de a narancs és a hagyma szót is értettem, viszont nagyon kísérletező kedvemben voltam. Második fogásnak pl tintahalszószos spagettit rendeltem (valahogy ezt is megértettem egyébként a pincér magyarázatában). Néha igenis bevállalósnak kell lenni, ugyanis egyszerűen mindennél finomabb volt mind a kettő, végig nyammogtam, míg ettünk. Azóta próbálom reprodukálni a salátát - a spagettit inkább nem. És most sikerült.
Elkészítés (4 főre)
4 narancs
1 lilahagyma
4 ek jó minőségű olívaolaj (természetesen ezt még Szicílián szereztük be, de lassan elfogy, úgyhogy azt hiszem, sajnos megint menni kéne)
2 ek borecet
1 kk oregánó
fél csokor petrezselyem
só, bors
A narancsot és a hagymát is felkarikázzuk, majd mindent jó alaposan összekeverünk. Borsból is és sóból is csak nagyon picit adjunk hozzá, a zöldfűszereket természetesen jó apróra vágva. A salátát tegyük hűtőbe egy órára tálalás előtt, hogy jól összeérjenek az ízek.