A gratin alaptípusa egy tálba egymás mellé lerakott szeletelt, félbevágott krumpli nyakon öntve tejszínnel. Na, én a sima gratint is nagyon-nagyon szeretem, de most egyszerűen nem volt kedvem ilyesmihez. Inkább ötvöztem a rakott krumpli műfajával, de aki megrökönyödik az ilyesmitől, ne csinálja. Inkább válaszoljon nekem arra, hogy az olívát mi a fenének kell í-vel írni i-helyett, mikor nem csak hogy röviden ejtjük, de ezt minden más nyelvben is így teszik. Bár valóban, használhatnám inkább az olajbogyó szót is.
Elkészítés
krumpli
zöld vagy fekete olíva
tejszín
tojás
só, bazsalikom
A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kicsit kihűlni, aztán meghámozzuk és felszeleteljük. Fogunk egy jénait, és belerakunk egy rétegnyi krumpliszeletet, azt pedig megszórjuk karikára vágott olííívával, majd jöhet rá a következő réteg krumpli. Ezt addig ismételgetjük, amíg van alapanyagunk. Egy kisebb tálban kézi habverővel vagy villával alaposan összekeverjük a tejszínt a tojással (1 dobozhoz 1 darab), és kis sóval és sok bazsalikommal ízesítjük. A keveréket beleöntjük a jénaiba, kb addig kell érnie benne, hogy (majdnem) a tetejéig érjen a rakott cuccoknak. Sütőben kb 20 percig sütjük nagy lángon, amíg össze nem áll a tejszín, tehát már nem folyékony.