A receptet a Magyar Konyha egyik számában találtam, és már egy ideje szemezek vele. És persze ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű étel, teljesen felesleges volt annyit rákészülnöm. Persze bárányhúst és római köményt nem lehet a sarki boltban kapni, de azért annyira nem is iszonyatosan nehéz beszerezni (Vásárcsarnok pl). Az eredeti recept természetesen nem csak a fasírtot írta le, hanem mindenféle flancos köretet is ajánlott hozzá. Ebből a kedvencem a szumákos joghurt volt, amin Andrissal hosszasan kuncorásztunk, lévén egyikünk sem tudta elképzelni sem, hogy mi az. Megnéztük, és cserszömörcét jelent - hát, ezzel sem nőtt meg a presztízse, azt kell mondanom. Persze aki szereti az ilyesmit, keverjen egy pohár joghurtba 1 tk-nyi szumákot (cserszömörcét), 1 gerezd fokhagymát és 1/4 tk sót, és abba mártogassa a fasírtokat. Én a részemről megmaradtam a szimpla fokhagymás joghurtnál, az is elég fini.
Elkészítés (4 főre)
60 dkg finomra darált bárányhús
2 kisebb fej lilahagyma apróra vágva (felháborító, hogy a program nem ismeri a lilahagyma szót)
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk fekete bors
2 tk őrölt római kömény
12 db friss korianderág az eredeti recept szerint, de mivel én ezt ki nem állhatom, ezért petrezselyemmel és őrölt korianderrel helyettesítettem
só
Minden hozzávalót összekutyulunk egy tálban, és a trutyiból kis fasírtkákat formázunk, majd azt kisütjük olajban. Az egyik oldalát hirtelen sütjük, majd megfordítjuk, lejjebb vesszük a lángot, és fedő alatt hagyjuk, hogy teljesen átsüljenek a húspogácsák (na, ez is milyen szó már), valamint megpiruljon az aljuk.
A szószt nem is muszáj megcsinálni hozzá, lehet kenyérrel enni, savanyúsággal, de mindenféle egyéb körettel is. Sőt, aki nem háborodik fel a gondolattól, ketchuppal is fogyaszthatja.