Friss topikok

  • guillot: CSÁMM! (2012.03.13. 16:08) Almás fácánsült
  • Cinnadratta: @kozveszelytelen: Igen, az aszalt gyümölcsöktől kicsit Sangriásabb lesz, azt is nagyon szeretem :) (2012.02.06. 22:56) Forralt bor

Címkék

alma (5) arab (1) avokádó (2) bab (2) bárány (1) bor (3) borsó (1) brokkoli (1) chutney (3) csicseriborsó (2) csili (1) csirke (3) csoki (4) cukkini (2) curry (3) desszert (12) dió (3) eper (2) erdélyi (1) fácán (1) fasírt (2) fokhagyma (1) francia (3) garnéla (1) hagyma (1) hal (2) húsvét (1) indiai (2) ital (1) izraeli (3) joghurt (1) kakukkfű (4) kecske (1) keksz (1) kenyér (2) kókusztej (2) krém (9) krumpli (1) kuglóf (1) kukorica (1) lazac (1) lekvár (1) lencse (3) leves (10) lilahagyma (2) máj (3) mák (1) maláj (1) málna (1) mandula (6) marha (4) mártogatós (9) meggy (1) menta (1) mexikói (1) mogyoró (2) muffin (1) narancs (3) német (1) nyúl (2) olasz (3) olíva (4) örmény (1) padlizsán (4) palacsinta (2) paprika (2) paradicsom (4) piskóta (1) pörkölt (1) portugál (1) puding (2) pulyka (1) quiche (1) rakott (1) répa (2) sajt (4) saláta (3) sós nasi (3) spárga (1) spenót (3) sütőtök (3) szardínia (1) szarvasgomba (1) szeder (1) szerecsendió (1) szezámmag (2) szilva (1) szójaszósz (1) tahini (1) túró (3) vadhús (1) zeller (1) Címkefelhő

Ismét egy nagyon egyszerű, de annál rafináltabb ételt mutatok be, méghozzá a quiche-t (ejtsd kis), leánykori nevén quiche lorraine-t. Az eredeti tölteléket kb csillió módon lehet megváltoztatni, a lényeg úgyis a tészta és a formátum. Ez a spenótos verzió pedig annyira jó lett, hogy Nórinak is nagyon ízlett, aki pedig saját bevallása szerint nem szereti a spenótot. Az apropó egyébként a készítésnél az volt, hogy maradékokat felhasználjak, és persze hogy kipróbáljam az új sütőformámat - mindkettő check.

Elkészítés

tészta

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só

töltelék

  • 1 mirelit spenót (turmixolt és leveles is lehet)
  • 6 szelet-8 bacon
  • tej, tejszín
  • só, bors

reszelt sajt

A tésztához összegyúrjuk a lisztet és a vajat, először a két kezünk között morzsolgatva minél kisebb darabokra, aztán beleütve a tojás sárgáját (plusz a sót) rendesen is. Ez eltart egy kis ideig, de végül össze fog állni rendesen. Hagyjuk pihenni hűtőben minimum egy órát, aztán lapítsuk ki kerekre, és egy kerek tortaformába simítsuk bele. Ne legyen vastagabb fél centinél, viszont a forma szélére is húzzuk fel a tésztát. Ezt így tegyük be előmelegített sütőbe nagy lángra 10 percre, aztán vegyük ki.

Közben a bacon szeleteket vágjuk fel gyufaszál vastagságú darabkákra, és pirítsuk meg egy serpenyőben. Ha kész, óvatosan merjük ki a bacont, a kisült zsírba pedig tegyünk lisztet, amennyit felvesz. Picit azt is pirítsuk, és közben folyamatosan, apránként adjunk hozzá tejet. Egyszerre mindig csak keveset, különben csomós lesz. Ha már rendes szósz állagot kaptunk, akkor öntsük bele a felengedett spenótot és a bacont. Forraljuk össze, öntsünk hozzá tejszínt, és sózzuk-borsozzuk ízlésünk szerint. A masszát öntsük rá a félig sült tésztára, de az a szélénél ne buggyanjon túl. Végül ezt toljuk be a sütőbe megint, és kis lángon süssük 20-30 percet.

A tetejére reszelhetünk sajtot is, de azt jobb menet közben rárakni, hogy ne égjen szét teljesen.

Címkék: francia spenót quiche

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csamm.blog.hu/api/trackback/id/tr533460201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása