Ismét egy nagyon egyszerű, de annál rafináltabb ételt mutatok be, méghozzá a quiche-t (ejtsd kis), leánykori nevén quiche lorraine-t. Az eredeti tölteléket kb csillió módon lehet megváltoztatni, a lényeg úgyis a tészta és a formátum. Ez a spenótos verzió pedig annyira jó lett, hogy Nórinak is nagyon ízlett, aki pedig saját bevallása szerint nem szereti a spenótot. Az apropó egyébként a készítésnél az volt, hogy maradékokat felhasználjak, és persze hogy kipróbáljam az új sütőformámat - mindkettő check.
Elkészítés
tészta
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- csipet só
töltelék
- 1 mirelit spenót (turmixolt és leveles is lehet)
- 6 szelet-8 bacon
- tej, tejszín
- só, bors
reszelt sajt
A tésztához összegyúrjuk a lisztet és a vajat, először a két kezünk között morzsolgatva minél kisebb darabokra, aztán beleütve a tojás sárgáját (plusz a sót) rendesen is. Ez eltart egy kis ideig, de végül össze fog állni rendesen. Hagyjuk pihenni hűtőben minimum egy órát, aztán lapítsuk ki kerekre, és egy kerek tortaformába simítsuk bele. Ne legyen vastagabb fél centinél, viszont a forma szélére is húzzuk fel a tésztát. Ezt így tegyük be előmelegített sütőbe nagy lángra 10 percre, aztán vegyük ki.
Közben a bacon szeleteket vágjuk fel gyufaszál vastagságú darabkákra, és pirítsuk meg egy serpenyőben. Ha kész, óvatosan merjük ki a bacont, a kisült zsírba pedig tegyünk lisztet, amennyit felvesz. Picit azt is pirítsuk, és közben folyamatosan, apránként adjunk hozzá tejet. Egyszerre mindig csak keveset, különben csomós lesz. Ha már rendes szósz állagot kaptunk, akkor öntsük bele a felengedett spenótot és a bacont. Forraljuk össze, öntsünk hozzá tejszínt, és sózzuk-borsozzuk ízlésünk szerint. A masszát öntsük rá a félig sült tésztára, de az a szélénél ne buggyanjon túl. Végül ezt toljuk be a sütőbe megint, és kis lángon süssük 20-30 percet.
A tetejére reszelhetünk sajtot is, de azt jobb menet közben rárakni, hogy ne égjen szét teljesen.