Eléggé csámm kuglóf recept. Bár szerintem gyakorlatilag minden kuglóf nagyon csámm. Ennek a tésztája nagyon könnyű, a citromtól meg olyan friss íze lesz. Hogy az milyen? Tessék kipróbálni, olyan. Annyi a figyelmeztetés, hogy ez a recept szerintem gigantikus kuglófot eredményez. Van két helyes minikuglóf szilikonformám, és bár csak fél adag tésztát csináltam, mind a kettőt fel kellett használnom. És ugye meg is kel a tészta sütés közben, szóval csak óvatosan.
Elkészítés
20 dkg vaj
25 dkg cukor
4 tojás
30 dkg liszt
2 kiskanál sütőpor
1 csomag vanillincukor
2,5 dl tej
1 citrom lereszelt héja
csipet só
mandula
A puha (de nem folyékony) vajat jól összekeverjük a cukorral, míg olyan habos nem lesz. Azért érdemes egy darabig kevergetni, mert könnyebb lesz a tészta, ha habos lesz ez a keverék. Gondolom belemennek a levegőbuborékok. Hozzáadjuk ehhez a tojások sárgáját, a lisztet, aztán minden egyebet. A tojásfehérjéket felverjük keményre, és aztán azt is óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
A sütőforma aljába vajforgácsokat rakunk, és mandulát, ami a végén szépen fog látszani a kuglóf tetején, ha hámozott mandulát használunk. Ha nem hámozott, akkor csak akkor látszik, ha megmutatjuk. A tésztát kb háromnegyedig töltjük a formába, az egészet előmelegített sütőbe toljuk közepes lángra, és kb egy órát sütjük. Azért a késpróbát végezzük el néha közben.