Eredeti recept: Mautner Zsófia, Chili és vanília blog
Hatalmas rajongója vagyok az avokádónak, a halaknak, és ha van hagyma, aminek nem bírok ellenállni, az a lilahagyma. Egyszóval ez az én receptem. Egyszerűen mindennél finomabb lesz, és ha az ember egyszer megcsinálta, szerintem nem is lehet abbahagyni, mert amellett, hogy tényleg mennyire jó, nagyon egyszerű is elkészíteni. Annyi macera van csak benne, hogy itthon elég ritkán lehet érett avokádót kapni, és ha igen, szerintem az is gyanús. Érdemes ezért előre megvenni őket, és kitenni 3-4 napra mondjuk az ablakpárkányra érni. Figyelmeztetés: csak akkor érett, és így felhasználható az avokádó, ha jó puha lesz, ha kemény, akkor teljesen használhatatlan. Ezen a puhára főzés sem segít (sőt) - persze nem mintha én megpróbálkoztam volna ilyesmivel...
Elkészítés (3-4 főre)
2 doboz szardínia
2 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál fehérborecet
1 citrom reszelt héja
citromlé, cayenne bors (ezt a csípőset nem kedvelők csak módjával adagolják), só, bors
1 nagy csokor friss petrezselyem
2 érett avokádó
1 lilahagyma
A lecsöpögtetett szardíniából kiszedjük a hal gerincét, és villával összetördeljük. Hozzáadjuk az olívaolajat, az ecetet és a citromlevet, majd a masszát ízesítjük a citromreszelékkel, borssal és cayenne borssal. Szerintem a szardínia elég sós önmagában, tehát én nem szoktam pluszba sózni, de az is igaz, hogy szokták mondani, hogy magyar létemre nem sózok tisztességesen. Tehát csak ízlés szerint. Keverjük még bele az apróra vágott petrezselymet, és tegyük be a hűtőbe pár órára érni.
Csak tálalás előtt készítsük elő az avokádó krémet, mert könnyen bebarnul különben (az íze persze közben nem változik, csak ha vendégeket várunk, akkor szebb a zöld, mint a barnás szín). A félbevágott avokádókból szedjük ki a magokat, kanalazzuk ki a gyümölcs(?)húst, és villával törjük össze. Ezt ízesítsük citromlével (ettől lesz kevésbé barna), valamint sóval és borssal. Ez utóbbiak adják az ízét egyáltalán. Magában az avokádónak ugyanis valóban elég semleges az íze, de fűszerekkel szerintem abbahagyhatatlan. Azért nem árt egyébként, mert rengeteg zsír van benne, és könnyen rosszul lesz tőle az ember, ha magában eszi. Nem magában, hanem mondjuk vaj helyett kenyérre kenve is isteni egyébként, a guacamole alapja (abban még van hagyma és paradicsom is).
Enni a legjobb (vajas) pirítóssal. Előre el lehet készíteni a szendvicskéket (a sorrend mindegy, csak felül legyen a hagyma), vagy egyszerűen tálból mindenki megcsinálhatja magának. Elég laktató étel, tehát akár egy könnyebb vacsorának is beillik, de egy-egy szelet előétel is lehet.