Eredetileg gombócról szól a recept, de a kiszaggatásnál nem nagyon volt kedvem azzal szórakozni, hogy gombócokat formáljak, ezért galuskák születtek. Az italiano íz attól még természetesen maradt. Hogy ez konkrétan mitől toszkán az olaszon belül, azt sajnos nem tudom, de van benne paradicsom, bazsalikom és fokhagyma, tehát nagyon rossz már nem lehet, nem? Ezt a kombót esetleg egy kis olivabogyó tudja feldobni, de azt talán majd egy másik ételbe keverem bele. Ez jó kis húsmentes egytálétel, de persze köretként is lehet használni. Én most halat sütöttem hozzá bazsalikomos fűszerezéssel, de a darált hús a paradicsomszószban is finom.
Elkészítés (2 főre)
250 g túró
250 g spenót párolva, turmixolva
5-10 dkg liszt
1 tojás
só, bors, fokhagyma
A hozzávalókat rendesen elkeverjük, majd a zöld masszát forrásban lévő vízbe szaggatjuk kanállal. Ha megfőttek a galuskák, tehát feljöttek a víz tetejére, akkor leszűrjük, és jól kivajazott sütőtálba rakjuk őket. Ere pedig ráöntjük a szószt, ami a következőkből áll:
fél hagyma dinsztelve
1 konzervnyi hámozott paradicsom
só, bors, apróra tépdelt bazsalikom
A szószt kissé összeturmixoljuk, majd a galuskákra ráöntve, valamint a tetejére sajtot reszelve betoljuk az egészet a sütőbe. Természetesen a parmezán a legjobb sajt a célra, de nyilván más is megteszi. Nem kell sokáig sütni, csak addig, amíg rottyan egyet.
A bazsalikomnál nem véletlenül írtam, hogy tépdelt, és nem vágott. Ha szerencsénk van, és nem kell szárított-morzsolt fűszerrel dolgoznunk, akkor már adjuk meg a módját, és tépegessük apróra, ne késsel vágjuk. Ugyanis az éles vágási felületnél oxidációs folyamatok indulnak be a levélen, ami ha kicsit is, de megváltoztatja a fűszer ízét - nem én találtam ki, menő mesterszakácstól hallottam, ki vagyok én, hogy ezt megkérdőjelezzem?