Friss topikok

  • guillot: CSÁMM! (2012.03.13. 16:08) Almás fácánsült
  • Cinnadratta: @kozveszelytelen: Igen, az aszalt gyümölcsöktől kicsit Sangriásabb lesz, azt is nagyon szeretem :) (2012.02.06. 22:56) Forralt bor

Címkék

alma (5) arab (1) avokádó (2) bab (2) bárány (1) bor (3) borsó (1) brokkoli (1) chutney (3) csicseriborsó (2) csili (1) csirke (3) csoki (4) cukkini (2) curry (3) desszert (12) dió (3) eper (2) erdélyi (1) fácán (1) fasírt (2) fokhagyma (1) francia (3) garnéla (1) hagyma (1) hal (2) húsvét (1) indiai (2) ital (1) izraeli (3) joghurt (1) kakukkfű (4) kecske (1) keksz (1) kenyér (2) kókusztej (2) krém (9) krumpli (1) kuglóf (1) kukorica (1) lazac (1) lekvár (1) lencse (3) leves (10) lilahagyma (2) máj (3) mák (1) maláj (1) málna (1) mandula (6) marha (4) mártogatós (9) meggy (1) menta (1) mexikói (1) mogyoró (2) muffin (1) narancs (3) német (1) nyúl (2) olasz (3) olíva (4) örmény (1) padlizsán (4) palacsinta (2) paprika (2) paradicsom (4) piskóta (1) pörkölt (1) portugál (1) puding (2) pulyka (1) quiche (1) rakott (1) répa (2) sajt (4) saláta (3) sós nasi (3) spárga (1) spenót (3) sütőtök (3) szardínia (1) szarvasgomba (1) szeder (1) szerecsendió (1) szezámmag (2) szilva (1) szójaszósz (1) tahini (1) túró (3) vadhús (1) zeller (1) Címkefelhő

A tarte Tatin (ejtsd tart taten) az egyik kedvenc sütim, Anya szokta sokszor csinálni, és ő egy francia barátnőjétől tanulta. A süti ugyanis francia eredetű, a hagyomány szerint a Tatin-nővérek találták ki. Az eredeti az almás verzió, én azt is szeretem a legjobban, de pl körtével, szilvával is nagyon finom. Tegnap itt volt nálam Dani és Gábor, akikkel sikerült egy teljes tepsinyi sütit elfogyasztani, ezért bátorokodom közhírré tenni a receptet és a fotót is :)

Elkészítés

a tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • víz, só

5 dkg cukor, vaj

6 alma

A magasabb falú tepst rátesszük a főzőlángra, és összeolvasztunk benne egy kanál vajat 5 dkg cukorrral és egy pici vízzel. Közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor karamellizálódik. Ez egyik pillanatról a másikra fog hirtelen bekövetkezni, ezért kell folyamatosan keverni, hogy oda ne égjen. Amikor már picikét barna a cukor, jobb, ha azonnal levesszük a lángról. Egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben a karamellt, és a meghámozott, félbevágott almákat a közepükkel fölfelé belerakosgatjuk.

A lisztet a vajjal és a sóval összemorzsoljuk kézzel, és annyi vizet öntünk bele, hogy a tészta jól gyúrható legyen, de ne folyjon, ez kb fél-egy decit jelent. A kész tésztát kinyújtjuk, és rátesszük az almákra úgy, hogy teljesen befedje őket, ráadásul a széleken is nyomkodjuk le, hogy "légmentesen" záródjon. Fedjük be a tepsit alufóliával, és tegyük be a sütőbe nagy lángra. kb 30 perc után, amikor már teljesen megpuhult az alma, vegyük le az alufóliát és még süssük kb 15 percet. A tésztának nem kell megszineződnie, csak már ne legyen puha.

Ha kész van, vegyük ki a sütőből és hagyjuk picit hűlni. Ha már meg tudjuk fogni a tepsit, akkor fordítsuk ki fejjel lefelé egy tálcára, azon tálaljuk.

Címkék: alma francia desszert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csamm.blog.hu/api/trackback/id/tr233470832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása