A tarte Tatin (ejtsd tart taten) az egyik kedvenc sütim, Anya szokta sokszor csinálni, és ő egy francia barátnőjétől tanulta. A süti ugyanis francia eredetű, a hagyomány szerint a Tatin-nővérek találták ki. Az eredeti az almás verzió, én azt is szeretem a legjobban, de pl körtével, szilvával is nagyon finom. Tegnap itt volt nálam Dani és Gábor, akikkel sikerült egy teljes tepsinyi sütit elfogyasztani, ezért bátorokodom közhírré tenni a receptet és a fotót is :)
Elkészítés
a tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- víz, só
5 dkg cukor, vaj
6 alma
A magasabb falú tepst rátesszük a főzőlángra, és összeolvasztunk benne egy kanál vajat 5 dkg cukorrral és egy pici vízzel. Közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor karamellizálódik. Ez egyik pillanatról a másikra fog hirtelen bekövetkezni, ezért kell folyamatosan keverni, hogy oda ne égjen. Amikor már picikét barna a cukor, jobb, ha azonnal levesszük a lángról. Egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben a karamellt, és a meghámozott, félbevágott almákat a közepükkel fölfelé belerakosgatjuk.
A lisztet a vajjal és a sóval összemorzsoljuk kézzel, és annyi vizet öntünk bele, hogy a tészta jól gyúrható legyen, de ne folyjon, ez kb fél-egy decit jelent. A kész tésztát kinyújtjuk, és rátesszük az almákra úgy, hogy teljesen befedje őket, ráadásul a széleken is nyomkodjuk le, hogy "légmentesen" záródjon. Fedjük be a tepsit alufóliával, és tegyük be a sütőbe nagy lángra. kb 30 perc után, amikor már teljesen megpuhult az alma, vegyük le az alufóliát és még süssük kb 15 percet. A tésztának nem kell megszineződnie, csak már ne legyen puha.
Ha kész van, vegyük ki a sütőből és hagyjuk picit hűlni. Ha már meg tudjuk fogni a tepsit, akkor fordítsuk ki fejjel lefelé egy tálcára, azon tálaljuk.