Friss topikok

  • guillot: CSÁMM! (2012.03.13. 16:08) Almás fácánsült
  • Cinnadratta: @kozveszelytelen: Igen, az aszalt gyümölcsöktől kicsit Sangriásabb lesz, azt is nagyon szeretem :) (2012.02.06. 22:56) Forralt bor

Címkék

alma (5) arab (1) avokádó (2) bab (2) bárány (1) bor (3) borsó (1) brokkoli (1) chutney (3) csicseriborsó (2) csili (1) csirke (3) csoki (4) cukkini (2) curry (3) desszert (12) dió (3) eper (2) erdélyi (1) fácán (1) fasírt (2) fokhagyma (1) francia (3) garnéla (1) hagyma (1) hal (2) húsvét (1) indiai (2) ital (1) izraeli (3) joghurt (1) kakukkfű (4) kecske (1) keksz (1) kenyér (2) kókusztej (2) krém (9) krumpli (1) kuglóf (1) kukorica (1) lazac (1) lekvár (1) lencse (3) leves (10) lilahagyma (2) máj (3) mák (1) maláj (1) málna (1) mandula (6) marha (4) mártogatós (9) meggy (1) menta (1) mexikói (1) mogyoró (2) muffin (1) narancs (3) német (1) nyúl (2) olasz (3) olíva (4) örmény (1) padlizsán (4) palacsinta (2) paprika (2) paradicsom (4) piskóta (1) pörkölt (1) portugál (1) puding (2) pulyka (1) quiche (1) rakott (1) répa (2) sajt (4) saláta (3) sós nasi (3) spárga (1) spenót (3) sütőtök (3) szardínia (1) szarvasgomba (1) szeder (1) szerecsendió (1) szezámmag (2) szilva (1) szójaszósz (1) tahini (1) túró (3) vadhús (1) zeller (1) Címkefelhő

Az a jó a padlizsánban, hogy ahány ember, annyiféleképpen készíti el, és természetesen mindenki meg van róla győződve, hogy az az igazi, a legjobb, a legkülönlegesebb, amit ő készít. Így én is. Ez a recept egyébként nem az, most egy másikkal kísérleteztem, és bár ez is nagyon jó lett, meg kell mondanom, hogy messze van a saját tuti receptemtől. Azt majd legközelebb, és egyébként is, az vinete néven fut, nem flancos padlizsánkrémként. Azért is kellett új receptet találnom, mert a barátaimmal minden évben megrendezzük a Budapest Padlizsán Opent a Sirályban, ahova mindenki saját készítésű padlizsánkreációval nevezhet be. Van mindig zsűrink, akikben annyira nem szoktunk megbízni, legutóbb is a háromból kettőtől kiderült, hogy nem szeretik a padlizsánt. Idén is lassan lesz BPO, mert mostanság van szezonja a padlizsánnak, ezért új receptekkel kell előrukkolnom, ez lesz az egyik.

Elkészítés

2 nagy (vagy 3 közepes) padlizsán

olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

1-1 piros és sárga kaliforniai paprika

120 g fekete olajbogyó

2 ek sűrített paradicsom

1 citrom leve

1 pohár joghurt

só, bors, cayenne-bors

A padlizsánokat hámozzuk meg, kockázzuk fel és jól sózzuk be, majd tegyük félre negyed órára. Erre azért van szükség, mert a zöldség olyan, mint egy szivacs, tehát mindent magába szív az előzetes sózás nélkül, az olajat tuti. Persze ha szeretjük a zsírban tocsogó padlizsánt, mint amilyeneket pl a török büfékben lehet kapni, akkor ezt a lépést hagyjuk ki. Közben olajon pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott paprikákat és a szintén felvágott olajbogyókat, és hagyjuk főni. A padlizsánkockákat öblítsük le vízzel, aztán azt is adjuk a serpenyőbe, és addig főzzük össze a zöldségeket, amíg mind meg nem puhul. Érdemes fedőt tenni a serpenyőre, mert akkor gyorsabban főnek meg. Ha ez megvan, akkor keverjük bele a citromlevet, a sűrített paradicsomot, forraljuk fel, aztán turmixoljuk darabosra. A krémet hagyjuk kihűlni az ízesítés előtt, langyosan-hidegen ugyanis jobban kijönnek az ízek benne. Ha lehűlt, keverjük bele a joghurtot, kis sót, jócskán borsozzuk, aki szereti az erőset, cayenne borssal is. Díszítésnek petrezselymet lehet hozzáadni.

Kenyérrel lehet enni egyszerű feltétként, de mártogatósnak is kiváló, kenyérrudakkal, zöldségekkel is.

Címkék: paprika krém padlizsán olíva mártogatós

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csamm.blog.hu/api/trackback/id/tr333425684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása