Az a jó a padlizsánban, hogy ahány ember, annyiféleképpen készíti el, és természetesen mindenki meg van róla győződve, hogy az az igazi, a legjobb, a legkülönlegesebb, amit ő készít. Így én is. Ez a recept egyébként nem az, most egy másikkal kísérleteztem, és bár ez is nagyon jó lett, meg kell mondanom, hogy messze van a saját tuti receptemtől. Azt majd legközelebb, és egyébként is, az vinete néven fut, nem flancos padlizsánkrémként. Azért is kellett új receptet találnom, mert a barátaimmal minden évben megrendezzük a Budapest Padlizsán Opent a Sirályban, ahova mindenki saját készítésű padlizsánkreációval nevezhet be. Van mindig zsűrink, akikben annyira nem szoktunk megbízni, legutóbb is a háromból kettőtől kiderült, hogy nem szeretik a padlizsánt. Idén is lassan lesz BPO, mert mostanság van szezonja a padlizsánnak, ezért új receptekkel kell előrukkolnom, ez lesz az egyik.
Elkészítés
2 nagy (vagy 3 közepes) padlizsán
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
120 g fekete olajbogyó
2 ek sűrített paradicsom
1 citrom leve
1 pohár joghurt
só, bors, cayenne-bors
A padlizsánokat hámozzuk meg, kockázzuk fel és jól sózzuk be, majd tegyük félre negyed órára. Erre azért van szükség, mert a zöldség olyan, mint egy szivacs, tehát mindent magába szív az előzetes sózás nélkül, az olajat tuti. Persze ha szeretjük a zsírban tocsogó padlizsánt, mint amilyeneket pl a török büfékben lehet kapni, akkor ezt a lépést hagyjuk ki. Közben olajon pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott paprikákat és a szintén felvágott olajbogyókat, és hagyjuk főni. A padlizsánkockákat öblítsük le vízzel, aztán azt is adjuk a serpenyőbe, és addig főzzük össze a zöldségeket, amíg mind meg nem puhul. Érdemes fedőt tenni a serpenyőre, mert akkor gyorsabban főnek meg. Ha ez megvan, akkor keverjük bele a citromlevet, a sűrített paradicsomot, forraljuk fel, aztán turmixoljuk darabosra. A krémet hagyjuk kihűlni az ízesítés előtt, langyosan-hidegen ugyanis jobban kijönnek az ízek benne. Ha lehűlt, keverjük bele a joghurtot, kis sót, jócskán borsozzuk, aki szereti az erőset, cayenne borssal is. Díszítésnek petrezselymet lehet hozzáadni.
Kenyérrel lehet enni egyszerű feltétként, de mártogatósnak is kiváló, kenyérrudakkal, zöldségekkel is.