Ennek a levesnek az alapja a sütőtök, és egy előző posztomhoz igencsak hasonlít, legalábbis kinézetre. Ízre ugyanis egészen más, ez a leves édeskés, a másik, lévén dominálnak benne a zöldségek, egyáltalán nem az. Elkészíteni ezt időigényesebb, de semmiképpen sem bonyolult. Cserébe megéri, mert tényleg különleges ízű lesz a leves.
Elkészítés (4 főre)
1 közepes hagyma
5 dkg vaj
2-3 evőkanál méz karamellizálva
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 l víz, két leveskocka (vagy zöldségalaplé)
1 kg sütőtök sülve
fél narancs leve
só, bors, szerecsendió, kakukkfű
1 dl tejszín
A sütőtököt hosszában ketté vágjuk és betesszük a sütőbe sülni. Akkor jó, ha teljesen puha lesz. Akkor hagyjuk picit lehűlni és kikanalazzuk a húsát. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat és a mézet, és beledobjuk az apróra vágott hagymát, valamint a kakukkfüvet. Amikor megpirult, hozzáadjuk a felkockázott almát és a krumplit. Átforgatjuk, és ráöntjük a zöldséglevet (vagy a vizet, és ha felforrt, beledobjuk a leveskockákat). Ha puhára főtt minden, akkor hozzáadjuk a leveshez a sütőtök húsát, hagyjuk kicsit összefőni. A végén beleöntjük a fél narancs levét, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Összeturmixoljuk az egészet, beleöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta.