Csak annyit szeretnék ehhez hozzátenni, hogy nyámm-csámm!
Elkészítés (egy tepsinyi lesz belőle)
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
egy csipet só, kis cukor, tej (kb 1-1.5 dl)
Az élesztőt összemorzsoljuk, hozzáadunk egy kis cukrot, langyos tejjel felöntjük és megvárjuk, míg felfut. Fontos, hogy a tej langyos legyen, különben nem fut fel az élesztő! Ha ez megvolt, akkor a keveréket hozzáadjuk a liszthez és a tojáshoz. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy jól gyúrható legyen, ez kb 1 dl lesz. Addig dagasztjuk (legjobb géppel, de persze kézzel is lehet, csak nagyon sokáig tart és a csuklónak nem tesz valami jót), amíg a tészta felülete hólyagos nem lesz, de legalábbis keményebbnek nem tűnik. Ha megvan, akkor a tetejére szórjunk egy kis lisztet, tegyük langyos helyre, és várjuk meg, míg megkel a kétszeresére. Ekkor szedjük ki a tálból és jól belisztezett gyúródeszkán gyúrjuk ujjnyi vastagságú téglalappá.
5 dkg olvasztott vaj
1,5 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
2 dl tej+vaníliás cukor
A téglalap alakú tésztára óvatosan öntsük rá a megolvasztott vajat, majd szórjuk rá a kakaót és a cukrot is. Utána finoman göngyöljük fel a tésztát, mint egy bejglit. Éles késsel vágjunk ujjnyi vastag szeletekre, és ezeket tegyük kivajazott-kilisztezett (vagy sütőpapírral bevont), peremes tepsire. Nem előmelegített sütőben, először magas, aztán alacsony lángon sütjük, amíg meg nem pirul. Mielőtt már majdnem kész lenne, vegyük ki a tepsit a sütőből, és öntsünk a csigákra 2 dl meleg vanillincukros tejet, aztán még tegyük vissza pár percre sülni.
Fontos, hogy a kelt tésztában minimális cukor van, tehát egyáltalán nem édes, ezért a töltelékből holmi alakféltő érvek miatt ne spóroljuk ki a cukrot, mert íztelen lesz a csiga!